1.KUIH PALING GANAS>>>kUIH LOMPAT TIKAM
Kuih Lompat Tikam: Ada gula melaka, yang merah tu nasi pulut (kalau nak lah)... |
Kuih Lompat Tikam yang sopan..tak letak pulut merah..gula melaka tu mesti
Kuih Lompat Tikam yang moden..Dalam cup dah...
apasal kuih ni dipanggil Kuih Lompat Tikam haaaa?.....gengster kali yang kasi ni nama...:P
2. KUIH CUTE MIUT>>>KUIH CEK MEK MOLEK
Cek Mek Molek....molek kan?
Cek Mek Molek ni buat dari ubi keledek...sedap
...Yang buat ni kali awekssss yang cun melecun
yang kebetulan dengar lagu Cek Mek Molek :Dato M Daud Kilau
3.KUIH LOMPANG....berlubang di tengah tengah...
bahagian tgh tu ada lubang...nak tutup lubang tu, letaklah kelapa parut...
saja buat lubang..supaya kuih ni dapat nama..LOMPANG...
4.KUIH yang wangi>>>> KUIH PUTERI MANDI
mana puterinya?...:P
CamanaLah boleh dinamakan puteri mandi ni
5.Kuih alim>>>KUIH KETAYAP
6.Kuih Jelita>>>>KUIH SERI MUKA
banyak versi kuih talam ni..ini sebahagian contoh jak...
kuih talam gula merah
kuih talam keladi
kuih talam jagung
KUIH TALAM DUA MUKA
kuih Talam dua muka..camni le lebih kurang rupanyer...
8.Kuih Tak Tahan Panas>>>KUIH BADAK BERENDAM
Lucu ehhh...adakah badak berendam...
sound direct kat badak gi tu...
kalau makan ni gerenti boleh imagine seperti gambar di bawah ni...hahahahahha...
hensem aperrrrr....Mr Moto Moto tengah berendam..
apa yang ayu ya???
10.Kuih tangkap ikan>>>>ROTI JALA
Jala yang nak tangkap kuah kari
11.Kuih terang benderang>>>>KUIH TEPUNG PELITA
ada serupa pelita tak?
Korang dah kenal ke?...kuih badak berendam...puteri ayu dengan puteri mandi...tak sama ya....
Tapi kat Sabah ada banyak lagi kuih tradisional selain kuih muih kat atas...macam >>>>>
kuih brongko...
Bingka ubi...kat semenanjung pun banyak ni kan..
ni.aku betul tak tau nama...cuma kalau mak aku buat,,selalu kata "kita buat kuih aiskrim"..hhihhi
kuih kocong..ada kata kuih celorot...masyarakat brunei ni
lepat pisang...@ pais pisang...istilah org sabah
Tapi selain jenis kuih di atas...TIGA kuih tradisional masyarakat Bajau ni palingggg aku suka,
akupun org Bajau jugak, tak sah kalu org Bajau (Pantai timur Sabah) tak tau kuih ni...
dari kecil aku suka dengan kuih ni
Kuih Pitulakan...
buat dari tepung beras dengan kelapa parut + santan kelapa pekat>>Kukus
Kuih Ubi Kepala parut...nama saintifik dlm bahasa Bajau..aku lupa lak...
ni ubi kayu rebus yang dilecek @ dilenyek @ dipenyet...+ kelapa parut + gula...
kalu aku..siap letak margerin lagi..fuhhhhh..
Kuih Tinabit...@ donut tocang...
My pebret sarapan pagi dan minum petang...duduk minum menghadap laut...
Hurrmmmmm....banyak jugak kuih muih kat Malaysia ni...rasanya ni baru 1% daripada keseluruhan jenis kuih di Malaysia...blom campur kuih masyarakat india, cina...kat sarawak lagi...kelantan..terengganu...etnik etnik...haaaa
sebab tulah pelancong kalu ditemuramah pasal keistimewaan MALAYSIA..
mesti jawapan dorang standard
>>>
FOOD
<<<
P/s
Macam - macam nama kuih ni...
teringin jugak nak tau asal usul setiap nama kuih tu...
mesti ada sejarahnya kan...
(semua gambar dr Google.com)
(semua gambar dr Google.com)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan